Скочи на садржај

ИЗВЕШТАЈ СА 29. ВОЈВОЂАНСКОГ ФЕСТИВАЛАНОВИХ И КАМЕРНИХ ТЕАТАРСКИХ ФОРМИБАЧКА ПАЛАНКА од 1. до 4. јуна 2023.

    На овогодишњем фестивалу, имали смо прилике да одгледамо пет представа: “ПРОСИДБА” у извођењу Драмског студија “Сањари” из Сомбора, “УДАВАЧЕ” у извођењу Креативног центра “Артеље” из Инђије, “ГОСПОЂА МИНИСТАРКА” у извођењу Дома културе “Доина” из Уздина, “ЦРВЕНА, СЕКС И ПОСЛЕДИЦЕ” у извођењу А.П “Ђорђе Дамјанов-Ђекша из Јаше Томића и “КАФАНСКЕ ИСПОВЕСТИ” у извођењу Градског позоришта из Руме.

У прилог вам достављам своје личне закључке и мишљење о свакој представи

“ПРОСИДБА” Драмски студио “Сањари” Сомбор
Комедија Антона Чехова “Просидба” у извођењу Драмског студија” Сањари” из Сомбора отворила је овогодишњи фестивал, са одлично уиграном глумачком екипом и донела пред публику карактерне јасно дефинисане ликове. Уз елементе гротеске , протагонисти представе носили су причу која је током трајања представе у потпуноси држала пажњу гледалаца. Редитељка Леа Јефтић је на врло интересантан начин осмислила представу и донала нам нову форму извођења Чеховљевог већ добро познатог комада. Динамика и ритам представе били су на завидном нивоу, што је допринело да публика одгледа представу у једном даху. Уз изнете позитивне коментаре на рачун како глумачког тако и редитељског учинка, изнета је сугестија да се неки моменти у представи који су назначени одиграју до краја и да се обрати пажња на усклађивање реквизита и сценографије са епохом у коју је сама представа смештена.

“УДАВАЧЕ” Креативни центар “Артеље” Инђија

Теодора Марчета драматизује, адаптира и потписује представу “Удаваче”, рађену по мотивима текстова “Женски разговори” Душана Радовића. Комична прича прати шест жена које су се кроз форму телевизијског забавног програма пријавиле да окушају срећу то јест да се допадну и буду одабране од стране непознатог мушкарца који се крије иза камере. Веома добро осмишљени и изграђени ликови од стране шест остављених и усамљених жена , доносе публици различите животне приче из женских углова , те је на тај начин успостављена видно добра интеракција између публике и самих извођача.Такође морам нагласити да је у представи присутан и лик водитеља, који је на веома интересантан и необичан начин успостављао конекцију између глумица и публике, дајући представи добру динамику и ритам. Оно што бих додала као сугестију самом извођењу је потребан додатни рад на ликовима да би се оправдао сам крај представе у којем схватамо да је радња смештена у санаторијуму, те да је тајанствени мушкарац терапеут који пацијенткињама дели терапију. Такође бих сугерисала и додатни рад на мизансцену који је био видно статичан.

“ ГОСПОЂА МИНИСТАРКА” Дом културе “Доина” Уздин

Доказ да се један од Нушићевих класика – “Госпођа Министарка”, може извести на другачији начин, потврдили су чланови Дома културе из Уздина, који су радњу представе и добро познате ликове сместили у психијатриску установу. У двочасној представи, публика одмах на почетку схвата да су актери на месту где су сабране све њихове посебности, које с времена на време подлежу медицинским наџором. Иако је представа играна на Румунском језику , то није спречило публику да до краја испрати представу, захваљујућу познавању текста а и сјајном глумачком мимиком и енергијом. Глумица Лаурета Онч Еквоју које је тумачила лик Живке министарке, својим сјајним талентом и енергијом, дала је самој представи динамику на завидном нивоу. На њену доминантну енергију, коректно су се наслањали и остали протагонисти. Режију потписује Маргарит Ековоју који се уједно појављује и у улози Чеде. Изузетно вредно пажње је напоменути да ова аматерска глумачка секција из Уздина предано ради 30 година, те да како сами истичу, домаћој публици у овом малом месту у Банату пружају прилику да ужива у позоришној уметности.

“ЦРВЕНА, СЕКС И ПОСЛЕДИЦЕ” А.П “Ђорђе Дамјанов Ђекша” Јаша Томић

Сложена и веома актуелна тема о абортусу, изнета је у савршеном извођењу глумица из Аматерског позоришта “ Ђорђе Дамјанов Ђекша”. Редитељ Радован Зубац отвара пред публиком својеврсну Пандорину кутију у којој је смештена тема о којој често не желимо да говоримо. Главни протагониста је жена подељена на пола, у тренутку суочавања са проблемом абортуса. Ова представа је проткана веома интезивним и различитим емотивним стањима, кроз које су нас водиле две сјајне глумице, поштујући редитељску намеру да се не додворава публици. Такође се мора поменуту и глас из офф-а постављен као трећи лик у представи, који конектује два пола жене у ситуацији када се ломи свет. Ту је и игра светла, звука и слика са видео бима у садејству са циљем да порука представе буде још гласнија. Свакако један необичан и веома експресиван уметнички поглед на друштвено често табуирану тему абортуса.

„КАФАНСКЕ ИСПОВЕСТИ“ Градско позориште Рума

Представу „Кафанске исповести“, пројектно је и редитељски донео Золтан Фридман. С обзиром на присуство и саучествовање Тамбурашког оркестра “ Румске лоле“ о реакцијама публике је излишно говорити. Ова наменски рађена представа, када то кажем мислим на њену прилагодљивост за извођење у свим просторима у којима остварује близак контакт са публиком, имала је намеру да представи исповести различитих ликова , али да донесе и личну емоцију глумаца који ликове „носе“ , кроз говорење поезије Мике Антића, Десанке Максимовић, Чарлса Буковског, Змаја и многих других…
Публика је могла да препозна и осети давно изгубљени дух кафане, боема, да се опусти и запева. Поред похвале за општи утисак и добро пренету позитивну енергију из имагинарне кафане некада познате под именом „друга кућа“, сугерисано је да се обрати пажња на говорење поезије, а ту мислим на изражајније изношење емоције, која добија на још већој важности када се смести у простор као што је кафана.

У наставку вам шаљем своје одлуке:

Награда за најбољу костимографију додељује се представи „ПРОСИДБА“ у извођењу Драмског студија „Сањари“ из Сомбора.

Награда за најбољи сценски говор додељује се представи “ ЦРВЕНА, СЕКС И ПОСЛЕДИЦЕ“ у извођењу АП „Ђорђе Дамјанов Ђекша“ из Јаше Томића.

Награда за најбољу игру додељује се представи “ ГОСПОЂА МИНИСТАРКА“ у извођењу Дома културе“Доина“ из Уздина.

Награда за најбољу адаптацију и драматизацију додељује се представи „УДАВАЧЕ“ у извођењу Креативног центра “ Артеље“ из Инђије.

Награда за најбољу режију додељује Маргарит Ековоју за представу „ГОСПОЂА МИНИСТАРКА“ у извођењу Дома културе „Доина“ из Уздина.

Награда за најбољу споредну улогу додељује се Сари Вучић за улогу Веселе у представи „УДАВАЧЕ“ Креативног центра „Артеље“ из Инђије.
Награда за најбољу женску улогу додељује се Лаурети Онч Ековију за улогу Живке министарке у представи „ГОСПОЂА МИНИСТАРКА“ Дома културе “ Доина“ из Уздина.

Награда за најбољу мушку улогу додељује се Данилу Грбићу за улогу Ломова у представи „ПРОСИДБА“ Драмског студија „Сањари“ из Сомбора.

Најбоље три представе на 29. војвођанском фестивалу нових и камерних театарских форми су:

  1. место додељује се представи „КАФАНСКЕ ИСПОВЕСТИ“ у извођењу Градског позоришта из Руме.
  2. место додељује се представи „ЦРВЕНА, СЕКС И ПОСЛЕДИЦЕ“ у извођењу А.П “ Ђорђе Дамјанов Ђекша из Јаше Томића.
  3. место додељује се представи „ПРОСИДБА“ Драмског студија “ Сањари“ из Сомбора.

Са поштовањем
селектор 29. Војвођанског фестивала нових и камерних театарских форми у бачкој Паланци
академска глумица Марија Чутура.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »