Скочи на садржај

НОВА ИЗЛОЖБА СЛИКА

У Музеју града у оквиру Манифестације Ноћ позоришта (16 -27.11.) у суботу 19. новембра у 18.00 часова биће отворена изложба „Шећеру“ауторке Наташе Ђуричковић Сидре.

„ШЕЋЕР у наслову циклуса али и као материја на сликама, а има га у свим нашим животима. Љубав . . . Изазов, белина, рај, кристална чистота, искушење, задовољење чула .

Ментално – ликовни спој отелотворен је кроз изванредно хармоничан спој душе и тела. Избор монохроматског приступа указује на посебан сензибилитет, на отменост сликарског поимања стварности,  било да је проживљена или домаштана али свакако вешто избегнуто западање у ласцивну и бизарну дескрипцију.

Еманципован и однегован третман актова не као анатомских појмова нити објекта сладострашћа већ као загонетке људске душе. У овим телима етеричне лепоте су  заустављени моменти који живот чине. Они које са неким створимо и којима обавијамо тело дато рођењем, улепшавајући га тим слатким тренутцима попут Сидриних пажљиво и намером распоређених кристала шећера на самим сликама који попут најфиније патине појачавају вредност целог доживљаја.. Да ли је то пред нама сликарска рапсодија у белом? Амбивалентно оријентисана увела је реалност преко сведене форме, емотивни набој колико и интелект, чулност која не узмиче пред рационалношћу са довољно сете и лиризма у провокативној  разголишености и неопходној еротичности теме. Кроз духовну отменост и искричаву љупкости у ставу, просијавају и емоције о чежњи, тегоби, усамљености, меланхолији, самодовољности, тегоби. . .

Колико год то могуће представља, као и претходни циклуси, неку врсту експеримента по чисто њеним правилима, то је знак за којим се треба повести јер целокупан утисак који оставља овим циклусом интригантног наслова “ШЕЋЕРУ“ убедљиво нас враћа на  представу и поимање уметности као чудесног  споја  лепоте и хармоније. „

Слободанка Клачар

Дипл.ист.уметности

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »