Скочи на садржај

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „АПОТЕОЗА Њ.В. КРАЉУ ПЕТРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ“

У Градском музеју у среду, 24. новембра у 19.00 часова одржана је промоција књиге „Апотеоза Њ.В. Краљу Петру I Карађорђевићу“ аутора професора Дејана Томића.

На промоцији су осим аутора говорили и др Предраг М. Вајагић, проф. Бранислав Ћурчић, проф. и аналитичар Саша Адамовић а проф. Предраг Момчиловић, глумац СНП читао је током промоције песме које су написане о Краљу Петру I.

„Апотеоза Њ. В. Краљу Петру I Карађорђевићу“ објављена је у време обележавања стогодишњице смрти Краља Ослободиоца – 16. августа на Опленцу. У питању је једна велика апотеоза (одавање нарочите почасти) са бројним уметничким делима инспирисаним ликом и делом Краља Петра I, али и суперлативима његових савременика из Француске.

Дејан Томић је неуморни чувар културне баштине и скрајнуте повеснице Апотеозом Њ.В. Краљу Петру I Карађорђевићу и он је све заборављене песме и срушене споменике посвећене Краљу Петру обновио и вратио читаоцима и српском народу.

После Вожда Карађорђа најопеванији српски краљ је његов унук Краљ Петар I Ослободилац. О њима су певали не само домаћи већ  и страни песници, а међу њима и они највећи.

Предговор је написао Матија Бећковић члан Крунског савета. Издавачи књиге „Апотеоза Њ. В. Краљу Петру I Карађорђевићу“ су Архив Војводине, Књижевна задруга Српског националног вијећа из Подгорице, Задужбина Крања Петра I са Опленца и новосадска кућа Прометеј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »