Skip to content

Обележавање кампање „16 дана активизма против насиља над женама“

Општина Бачка Паланка се и ове године прикључила глобалној кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“ коју обележава 1.700 организација у преко 100 држава света. Кампања почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра Међународним даном људских права.

Циљ кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ је подизање свести и преузимање акција за сузбијање насиља над женама.Као део ове иницијативе, организују се догађаји у земљама широм света, као и у Србији, а знаменитости у градовима и општинама су осветљене наранџастом бојом, како би се скренула пажња на ово важно питање.

Зграда Музеја града Бачка Паланка, као препознатљив симбол наше општине, биће осветљен је у наранџасто, што је симбол светле и оптимистичне будућности ослобођене од насиља над женама и девојчицама, као званичну боју кампање. Насиље над женама и девојчицама је огроман друштвени проблем и само заједничким деловањем можемо стати на пут овој пошасти.

Према извештају ЦСР општине Бачка Паланка за 2020. годину број евидентираних обраћања због насиља у породици износи 207 а жртве насиља у највећем броју су жене 158.

Према извештају ЦСР општине Бачка Паланка за 2021. (до 1. септембра) број евидентираних обраћања због насиља у породици износи 71 од чега су жртве насиља у највећем броју жене 62.

У организацији Савета за родну равноправност скупштине општине Бачка Паланка у Градском биоскопу 30. новембра у 18.00 часова биће одиграна позоришна представа Пан Театра из Београда, „Сама је тражила“ која говори о насиљу над женама. Представа је омнибус састављен од прича/монолога/исповести/поема оних који су умрли. Аутори прича у омнибусу „Сама је тражила“ су драмски писци из Србије, Хрватске, Ирске и Шведске, већина вишеструко награђивана за драмско писање, а поред личних искустава, материјал коришћен за инспирацију су и полицијски извештаји.

Улаз на ову представу је бесплатан.

У фоајеу Градског биоскопа од 25. новембра до 10. децембра биће постављена изложба фотографија која говори о насиљу над женама.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »