Скочи на садржај

РАДИОНИЦЕ – НЕГА КОСЕ КРОЗ ВЕКОВЕ

У Музеју града Бачка Паланка одржане су три  радионице „Нега косе кроз векове“ на којој су присутне даме могле да науче да праве фризуре и негују косу како су то радиле жене некада давно.

Прва радионица била је посвећена египатским уљима и фризурама у старом Египту, на другој су могле да науче како да негују косу као што су то радиле жене у старом Риму а на трећој као у древној Грчкој.

Теодора Пљевачић, медијаторка, говорила је о томе како су жене и у прошлости много водиле рачуна о нези и лепоти косе. Пошто им је требало много времена за сређивање фризура, многе жене су носиле перике направљене од овчије вуне, које су их уједно штитиле и од прејаког сунца. У древном Египту жене су се фарбале каном, која је природна боја добијена од лишћа високе жбунасте биљке, које се најпре суши, сецка и меље, а потом претвара у прах.

Многе жене и данас употребљавају кану за фарбање косе јер је сасвим природна, негује и јача структуру длаке, храни косу попут регенератора, чини је мекшом и штити од опадања.

Примена уља за косу била је један од најважнијих делова режима лепоте. Користило се бадемово уље, рицинусово уље и уље рузмарина за подстицање раста косе. Маске за косу су такође биле веома популарне у далекој прошлости, њих су правиле уз помоћ богате и луксузне мешавине девичанског маслиновог уља и кокосовог млека.

Током ове три радионице направљена је занимљива паралела како је било некада а како је сада.

Због великог интересовања одржана је још једна, четврта радионица, на којој је Теодора показала како да се практично примени све оно о чему се причало на прве три радионице и како да се направе једноставне фризуре које су се некада давно носиле а које су и данас актуелне и носиве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This will close in 10 seconds

Translate »