Скочи на садржај

Рамзесове приче…

Хазарски украси…

Поздрав другари, како сте ми?  Ево ме орног и одморног, спремног за још једну причу. Да ли сте се икада запитали ко је све живео на овим просторима пре вас? Како су себе називали, какви су им били обичаји? Зашто су нестали? Да ли их је можда нека освајачка војска збрисала са лица земље? Или су  се можда одселили , тражећи бољи живот? А можда су се стопили  са  освајачима? Или су они били освајачи који су се стопили са локалним становништвом? Питања неограничен број, као и одговора. У историји колико учесника толико и верзија догађаја  и често се деси да  је истина сасвим другачија од онога што ми претпостављамо.  Наравно, ту су  посебно обучени људи да утврде шта је тачно, и они се зову историчари.   А ја ћу вама данас причати оно што сам слушао од једног таквог, о једном народу који је некада давно живео на овим просторима и оставио понешто од својих трагова, данас причам о Хазарима. Поседајте сви у круг, удобно се сместите и почињемо. Надам се да нисте заборавили наш тајни знак; десна рука на десно ухо, лева на лево, ти кажеш „Причај ми“ а ја ти кажем „Причам ти“.

Као што већ рекох, данас вам ваш друг Рамзес доноси причу о Хазарима. А ево и како сам је ја чуо.  Ушао сам у једну од просторија Музеја  и затекао неког човека нагнутог над  витрином како прича са једним од мојих пријатеља из Музеја. „ А ово  су вам хазарски украси“ чујем свог пријатеља како говори. „Хм, врло занимљиво.  Знате ли да су Хазари били полуномадско туркијско племе. Полуномадско  значи да су се са времена на време селили  и да у већини случајева нису имали стално место боравка, а туркијско значи да су врло сродни Турцима, а оба народа припадају монголској групи народа из централно азијских степа. Налазили су се између северне Европе и југозападне Азије, па су се  претежно бавили трговином. Трговали су са Кином, средњим Истоком и Русијом. Мада је њихова постојбина  Крим и северни Кавказ.  Трговали су зачинима,  тканинама  па чак и оружјем.  Погледајте ове украсе, ово је дизајн који јасно указује на њивово азијатско порекло. Тешко је, знате,  рећи ко су Хазари  јер немамо записе на њиховом језику, све што знамо о њима знамо из других извора. Нико не зна тачно која је њихова религија првобитно била, али претпоставка је да је то био  Тенгризам, као и код већине туркијских и монголских народа. Тенгризам је обожавање предака и веровање у њихову заштиту као још много тога.  Мада се мисли да је међу њима било више религија.  Негде у осмом веку Хазари наводно примају јудаизам-јеврејску религију. Нико не зна зашто мада се претпоставља да је то елита учинила како не би била мета ни муслиманима ни хришћанима који их окружују. Врховни поглавар хазара носио је титулу кана, што је још један доказ њихове повезаности са Монголима. Сви сте сигурно чули за Џингис Кана и Кублај Кана, познате монголске војсковође. Кан буквално значи врховни заповедник.“ „Вау, толико нисам знао“, рече мој друг.  И  ја  помислих  готово исто.

Ето другари, то би било све за данас.  Ово је била прича о једном несталом народу. Као што видите, точак историје меље не само појединце него и читаве народе. Ко зна, можда некада у будућности  буду и о нама исто овако  говорили. А сада, на играње до нових прича. Срдачан поздрав од Рамзеса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »