Скочи на садржај

17. НОВЕМБАР СВЕТСКИ ДАН ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ ДЕЦЕ У ЗНАКУ ЉУБИЧАСТЕ БОЈЕ

Општина Бачка Паланка се и ове године придружује обележавању Светског дана превремено рођене деце, 17. новембра. Званична боја кампање је љубичаста и у складу са

њом у Бачкој Паланци биће осветљена зграда Градског музеја.

Наиме, 17. новембра, широм света, организују се активности које имају за циљ подизање свести у јавности о проблему превременог рађања. Једна од тих активности је осветљавање познатих грађевина декоративном расветом љубичасте боје, будући да је то боја која симболизује ову тему. Љубичаста боја је изабрана јер је то боја која осветљава инкубаторе у којима бораве преверемено рођана деца.

У читавом свету, 1 од 10 беба роди се пре времена. У Србији, то је више од 4000 беба годишње, односно 11 свакога дана. Будући да се рађају незреле, овим бебама је, да би преживеле, неопходна подршка специфичних медицинских апарата и велика стручност и посвећеност високообразованих медицинских радника. Упркос томе, последице превременог рођења могу бити веома озбиљне и трајне, а превремено рођење је водећи узрок смртности деце млађе од 1 године и други водећи узрок смртности деце млађе од 5 година. Сваке године, због превременог рођења, у свету умре милион беба.

Подршку родитељима превремено рођене деце континуирано пружа једино национално удружење ове врсте – „Мали Див“ Једна од прилика да јавност Србије сазна више о превремено рођеним бебама и тешкоћама са којима се сусрећу оне и њихови родитељи, јесте обележавање Светског дана превремено рођене деце.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »