Скочи на садржај

Култура и уметност Рома

Синоћ је у Музеју града одржано предавање и концерт „Култура и уметност Рома“ композитора, педагога и редовног професора Академије уметности у Новом Саду, Зорана Мулића.

Професор Зоран Мулић је причао о историјату Рома, њиховом пореклу и њиховим миграцијама кроз векове.

У свом хиљадугодишњем расељењу из матице земље, Индије, тражећи сигурнији животни простор него што је то била Индија око 1100 године погођена ратовима, немаштином и глађу, Роми су кренули у расељење, те где год су се затекли, пре свега на простору Европе, прихватали су веру, обичаје и традицију домицилних народа, но остајући верни свом генетском коду које су понели са собом као сведочанство из матичне земље, Индије.

Иако скрајнути и одбацивани као народ, и најчешће на граници опстанка, Роми су задржали свој препознатљив начин живота, „живот народа луталице“, са мноштвом карактеристика, за које се слободно може рећи, да су прерасле у мит о Ромима и њиховом животу.

Многи појединци ромског порекла су оставили дубок траг у науци а много више у уметности.

Посебан однос Роми имају према музици. Музика као универзални језик Божије свеукупности је неизоставни и саставни део живота Рома, те кроз сво музичко богатство исказују свој искрен однос према животу, смрти, љубави, Богу…

Иако је 21. век, још увек су Роми изложени расној деградацији као и неравноправности. Велик проценат Рома још увек живи на ивици основне егзистенције. Но, и поред свега, Роми одолевају мноштву недаћа, и успевају да чувају и негују свој културни идентитет и поред хиљадугодишњег расељења.

Поетско-музичко вече је покушај да се унесе мало светлости на Роме као народ, са надом да ће реч и музика изазвати код многих људи друкчије поимање и схватање Рома, завршио је предавање професор Мулић.

На концерту су затим наступили:

Ивана Мулић, вокални солиста

Глиша Михајлов, вокални солиста

Зоран Јанковић, солиста на тамбури

Душан Мулић, солиста на виолини

Зоран Мулић, клавир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »