Скочи на садржај

ПРЕДАВАЊЕ Тема: Природна средства у борби против Варое и других узрочника болести пчела и легла

У конференцијској сали Музеја града у понедељак 4. октобра одржано је прво предавање из циклуса „Опстанак угрожених животињскох врста у време еколошких осцилација“.

Прво предавање било је посвећено пчелама а предавач је био Академик Мато Зубац.

Академик Зубац је присутним пчеларима на самом почетку рекао да је све више присутна тенденција примене препарата и средстава која су настала из природних ресурса. То су бројне ароматске лековите и медоносне биљке, које представљају лек за пчеле и легла. Примењује се како у званичној, тако и у народној медицини и користе се као основни лек или лек који помаже у борби против одређених болести.

По њему, превентивни приступ у борби против Варое деструктора са природним средствима лековитих и медоносних биљака, мора се отпочети од пролећа, када пчеле почињу да се активирају, па све до касне јесени, укључујући и њихово презимљавање. То је један веома сложен процес, наставља Академик Зубац, у којем сваки пчелар треба веома одговорно и стрпљиво стално користити природна средства када год ради са пчелама.

Употреба природних средстава не носи са собом никакав ризик за људе, пчеле и не оставља резидуе у пчелињим производима.

Код употребе природних средстава у борби против болести пчела и легла, спомиње се углавном одређени број лековитог и медоносног биља као што су: лаванда, мента, пелин, бор, босиљак, хајдучка трава, жалфија, матичњак, еукалиптус, кантарион, тимијан. Све те биљке се налазе на различитим географским локалитетима, те нису приступачне у природним стаништима свих пчелињих друштава. Академик Зубац зато препоручује употребу алтернативних метода као што су биолошки штапићи, плочице биљног порекла. Сада постоји могућност да се све напред наведене биљке у одређеном односу хомогенизују и уз додатак етеричних уља остају постојани у облику брикета и штапића.

Здраво и успешно пчеларење је жеља и благодет сваког пчелара. Зато је употреба знања свих актера почев од института, научника и искусних пчелара. За постизање врхунских резултата потребно је пре свега велико знање, стрпљење и вера у наведене информације од стране свих актера у борби против свих болести пчела и легла – завршио је своје излагање Академик Мато Зубац.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »