Скочи на садржај

ТРИБИНА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ДОБАР ИМУНИТЕТ ЗА ДОБРО ЗДРАВЉЕ“

У конференцијској сали  Музеја града у петак 17. септембра у 17.00 часова одржана је трибина у оквиру пројекта „Добар имунитет за добро здравље“ на којој је говорила проф. др Весна Димитријевић Срећковић, професор на Медицинском факултету Београд и Институту за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма КЦС.

Теме трибине су биле „значај здраве исхране за добро здравље“ и „које животне навике позитивно утичу на јачање имунитета“.

По речима професорке, научно је доказано да је начин исхране познат као медитеранска дијета кључан за чињеницу што медитерански народи дуже живе и имају неупоредиво мањи проценат оболелих од кардиоваскуларних болести, гојазности и рака него други народи. Професор др Весна Димитријавић Срећковић истиче и да није тешко хранити се на такав начин, напротив, како каже, укусно је и разноврсно.

Поред здраве исхране професорка је навела и да је веома важно смањити стрес. Важна је равнотежа и духовно смирење, како бисмо спречили да дође до болести. Неопходно је довољно сна, одмора, смањење стреса, престанак пушења и уноса алкохола, шетња и физичка активност. Као здрави начини исхране предлажу се кувана јела, динстана са додатком уља на крају, печена у рерни или на електричном роштиљу. За пржење користити уље од коштица грожђа. Ако постимо, постиже се духовна равнотежа, смањује напетост и стрес, што има повољне ефекте на јачање имунитета и спречавање настајање аутоимуних болести. Гојазност, за многе само естетски проблем, један је од најважнијих фактора ризика за појаву многих болести.Стомачна гојазност, неки од поремећаја регулације шећера у крви, повишен крвни притисак и повишене масноће, (такозвани „квартет смрти“) главни су показатељи гојазности која се стручно дефинише као метаболички синдром. Масно ткиво стомака је хормонски активно и укључено у лучење инсулина, метаболизам гликозе и липида. Нове студије показују да запаљенски фактори везани за то масно ткиво утичу не само на развој кардиоваскуларних поремећаја већ и на дијабетес, каже доцент доктор Весна Димитријевић Срећковић.

Трибину је организовало Удружење медицинских сестара предшколских установа јужно-бачког региона под покровитељством Министарства здравља и Општине Бачка Паланка уз подршку Музеја града.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »