Скочи на садржај

РАДИОНИЦА – НЕГА КОСЕ КРОЗ ВЕКОВЕ (Египат)

У Музеју града у среду 14. априла у 18.00 часова одржана je прва од три радионице „Нега косе кроз векове“ на којој су присутни могли  да науче да праве фризуре и негују косу како су то радиле жене некада давно.

Прва радионица била је посвећена египатским уљима и фризурама у старом Египту, на другој ће пријављени моћи да науче да негују косу као Гркиње а на трећој као старе Римљанке.

Теодоре Пљевачић, медијаторка, говорила је о томе како су жене у старом Египту много водиле рачуна о нези и лепоти косе. Пошто им је требало много времена за сређивање фризура, многе жене су носиле перике направљене од овчије вуне, које су их уједно штитиле и од прејаког сунца. У древном Египту жене су се фарбале каном, која је природна боја добијена од лишћа високе жбунасте биљке, које се најпре суши, сецка и меље, а потом претвара у прах.

Многе жене и данас употребљавају кану за фарбање косе јер је сасвим природна, негује и јача структуру длаке, храни косу попут регенератора, чини је мекшом и штити од опадања.

Примена уља за косу била је један од најважнијих делова египатског режима лепоте. Користило се бадемово уље, рицинусово уље и уље рузмарина за подстицање раста косе. Маске за косу су такође биле веома популарне у Египту, њих су правиле уз помоћ богате и луксузне мешавине девичанског маслиновог уља и кокосовог млека.

Све у свему на овој првој радионици направљена је занимљива паралела између некада и сада. Учешће на радионици је бесплатно. Број места је ограничен, сви заинтересовани се могу пријавити на број телефона 064/88 22 159

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »