Скочи на садржај

ИЗЛОЖБА ИЗУМИТЕЉКЕ У СРБИЈИ У 20. ВЕКУ

Културни центар Бачка Паланка у сарадњи са Удружењем проналазача УПИ ЧИБ из Челарева у понедељак 22. марта организовао је отварање изложбе фотографија посвећене ИЗУМИТЕЉКАМА У СРБИЈИ У 20. ВЕКУ на којој је представљено десет најзначајнијих спрских изумитељки из двадесетог века. Уз то представљене су и чланице овог удружења које су са својим иновативним решењима – новим технологијама постигле успех и добиле домаћа и међународна признања.

Често су жене научнице остајале у сенци својих славних мужева, као што се десило са Милевом Марић Ајнштајн. Тешко ћемо се сетити, поготово када су у питању изумитељке са наших простора, иновативних жена које су осмишљавале, развијале и проверавале своје идеје како би нашле примену у свакодневном животу.

Жене изумитељке су аутори око 13% иновација у свету а код нас чак 17% и тај проценат се стално повећава. Примера ради, на Такмичењу за најбољу технолошку иновацију учествује све више жена, у мешовитим тимовима али и у тимовима које чине само научнице – изумитељке.

Многи од изума који се деценијама користе у свакодневном животу су дело наших изумитељки. Овом изложбом желимо да подсетимо на њих и нај тај начин их отргнемо од заборава. Уз познате изумитељке представљене су и чланице Удружења проналазача УПИ ЧИБ из Челарева које су постигле значајна признања на домаћим и страним изложбама и сајмовима проналазаштва а успеле су и да своје иновативне идеје тржишно реализују.

Изложба фотографија и иновативних предмета ће бити изложена у ходнику Музеја града наредних петнаест дана а ову изложбу је дизајнирала Тијана Сићевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »