Скочи на садржај

ПРЕДАВАЊЕ О РОМСКОЈ КУЛТУРИ И ТРАДИЦИЈИ

У Музеју града Бачка Паланка у недељу у 12.00 часова одржано је предавање о ромској култури и традицији. Због пооштрених епидемиолошких мера овај догађај је одржан без присуства публике. На почетку присутним учесницима и медијима обратиле се директорка Културног центра Бачка Паланка Оља Нађ аодмах после ње и Маја Пилиповић испред Савета за родну равноправност општине Бачка Паланка.

Драгана Нинковић – координатор за ромска питања општине Бачка Паланка, за образовање, становање, запошљавање, за све проблеме, говорила је о сарадњи Рома и институција у нашој општини. .

Виолета Дамјановић, педагог у ТШ „9. мај“ Бачка Паланка

Ментор ученика ромске националности од 2007 године. Са колегиницом Евицом Вујчић је аутор пројекта: Школа за родитеље ученика ромске националности. Као ментор у техничкој школи ради на подршци и оснаживању ученика да заврше средњу школу и ако је могуће да наставе школовање.

У школи ради на примени функционалног знања кроз предузетништво од 2015. Покренула је женско предузетништво где девојке учествују у 3д Акселератору, приступају изради производа путем 3д технологије у 3д штампи.

Ученици који своје пословне идеје представљају као производ или услугу, уживају у онлајн такмичењима и тимском раду са својим ментором. Атмосфера у школи је сјајна као и у секцији коју води, секција- мали предузетници. Ученици раде на садржају, пре свега на јавном наступу и свакако се друже-тимски дух се развија кроз сарадњу и рад.

Шећа Коломпар – председник удружења „Чараин“ из Товаришева, наставник ромског језика од школске 97/98. Прва у Србији почела наставу на ромском, ради и као педагошки асистент у школи у Товаришеву, позната новинарка на ТВ и радију. Захваљујући њеном раду повећао се број средњошколки и студенткиња ромске националности. Шећа је укратко представила културу, традицију, обичаје и фолклор Рома. На самом крају деца из удружења „Чараин“ прво су извела кратак рецитал а затим су и одиграли један ромски плес.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »