Скочи на садржај

Прича о нашем музеју

Музеј града Бачка Паланка

Музеј града Бачка Паланка

О Музеју

  • МУЗЕЈ ГРАДА БАЧКА ПАЛАНКА

Адреса: Трг братства јединства 21, Бачка Паланка

Музеј града Бачка Паланка посвећен је заштити, интерпретацији и промоцији мултикултуралног наслеђа са територије Бачка Паланка од праисторије до данас, кроз палеонтолошку, археолошку, нумизматичку и уметничку грађу. Наша мисија је да чувамо, штитимо, прикупљамо и унапређујемо знања, тумачимо историјске и савремене културе и служимо као извор сазнања и активан центар учења. Предмети сталне поставке (5.530 предмета), који хронолошки презентују прошлост општине Бачка Паланка, изложени су у оквиру следећих поставки:

· Археологија са палеонтологијом (развој цивилизације од најпримитивнијих организама па до првобитног човека)

· Историја (осврт на Други светски рат, најзначајније историјске тренутке нашег рата)

· Етнологија (предмети везани за некадашње обичаје)

· Легат Леонарда Немета (барокна грађанска просторија)

· Природњачки кабинет (ретке препариране животиње нашег поднебља)

· Нумизматика (од најстаријих до савремених кованица и папирног новца)

· Легат Жељка Дрљаче (цртежи, слике и скулптуре нашег уметника)

· Учионица грађанске школе (реплика школског система из 1903)

· Спомен-соба страдалим и рањеним суграђанима деведесетих

· Сувенирница (радионичарски простор са опремом за ткање, шивење и израду уникатних предмета)

· Библиотека (књиге из периода од 1800. године па до данас)

· Тактилна изложба за слабовида и слепа лица

· Стална галеријска поставка, иконе и уље на платну; Галерија са смењујућим поставкама

· Фоаје – позоришни костими из представа; поставка руда и минерала; етно и историјски предмети

· У објекту Музеја постоји и Атеље у ком се одржавају ликовне и уметничке радионице за све узрасте, као и школа цртања

· Музичка сала са клавиром служи као концертна дворана, уједно и за одржавање семинара, трибина, радионица, презентација и промоција

· Двориште објекта погодно је за одржавање најразличитијих градских манифестација.

Музеј града налази се у склопу Културног центра Бачка Паланка. Сама зграда датира од 1903. године, а од 2020. године, када је реконструисана, Покрајински завод за заштиту споменика културе Петроварадин евидентирао је објекат као културно добро.

Историја пред вашим очима

Неолитски жртвеник

У сталној поставци изложен је део археолошког фонда Музејске јединице. Један од најрепрезентативнијих предмета је неолитски жртвеник. 

Римска фибула

Саставни део римског одевања. Пронађена је са сремачке стране општине Бачке Паланке. 

ИЗ НАШЕГ МУЗЕЈА

Музеј: прича о постанку света

Музеј града Бачка Паланка је објекат на око 2000 м2, са двадесет сталних поставки, две велике сале – једна је Галерија старих и ретких слика, а друга је Галерија Културног центра са смењујућим изложбама. Музеј је евидентиран као културно добро које ужива претходну заштиту закона, од стране Покрајинског завода за заштиту споменика културе. Сам објекат је реновиран 2019, а 2020. је евидентиран као културно добро. Зграда датира из 1903, а у почетку је то била немачка грађанска школа. Своју образовну намену је сачувала све до 2019, кад се завршило реновирање и када је евидентирана као Музеј града. Сваки месец, према Књизи посетилаца, у Музеј дође преко 2000 људи. Изузетна је сарадња са свим школама у граду с обзиром на едукативне садржаје који су адекватни школским програмима. Музеј је конципиран као преглед светске историје дат кроз експонате са локалног тла: почевши од праисторије, археологије са палеонтологијом, египтологије, преко етнологије, историје па до нумизматике и легата. Сви ескпонати су распоређени на доњем и горњем спрату објекта, и ходници су у сврху излагања. У дворишту објекта, ограђеном са свих страна, налазе се Сувенирница и Атеље. У дворишту су и простране трибине па је тај простор погодан за реализацију манифестација на отвореном. У Музеју се организују најразличитији тематски садржаји: радионице са музејском тематиком за све узрасне групе, едукације о цивилизацијској прошлости, промоције, изложбе, пројекције и семинари. Посебна пажња се посвећује улагању у овај објекат те је уређен и партерно и инфраструктурно, а планира се и замена кровног покривача. Музеј је једна велика бајка: експонати причају невероватне приче о првобитним људима и свакодневној обичности, али и специфичностима њихових живота. Много тога је аутентично у овој згради, најлепшој у граду која у свом срцу чува причу о почецима света.

Галерија

 
 

 

 

Translate »